Zoekresultaat

U heeft gezocht op nijmegen. Aantal resultaten: 39
<<1234>>>
Aantal resultaten per pagina
12162040100
Wederopbouw
Datum:
Bron: Stichting Nijmegen blijft in beeld
Breed overzicht van wederopbouwactiviteiten in het centrum van Nijmegen, van 1950 tot 1966. De cineast was als medewerker Publieke Werken van de gemeente nauw bij de opbouw betrokken. Als rode draad door de film loopt, parallel aan de na-oorlogse ontwikkeling van het stadscentrum, het opgroeien van dochtertje Jeanette Louise in dezelfde periode. De volgende onderwerpen komen aan bod: Nijmegen vóór 1944, het bombardement van 1944 en de verwoestingen in het stadsbeeld, de wederopbouw van 1950 - 1953 (waaronder het aanleggen van riolering rondom Plein '44), de introductie van noviteiten als expeditiehofjes en flats, de eerste studentenflat aan de Jacob Canisstraat, de bouw en ingebruikname van de verkeerstunnel onder het station en de aanleg van het Groene Balcon.
filmdocumentatie van Nijmegen deel 1
Datum:
Bron: Stichting Nijmegen blijft in beeld
Eerste deel uit een serie reportages van gebeurtenissen in Nijmegen. Dit deel behandelt de periode 1936 - 1938 en bevat de volgende onderwerpen:
1. Symbolische verbranding van de veerpont "Zeldenrust" door leden van het Nijmeegsch Studentencorps, juni 1936; Diversen rondom de opening van de Waalbrug, 16 juni 1936;
2. Kinderoptocht ter gelegenheid van de verloving van prinses Juliana en prins Bernhard;
3. Hoog water in de Waal bij Nijmegen, februari 1937;
4. Maria Omdracht, mei 1937;
5. Viering van de Nationale Feestdag in Nijmegen ter gelegenheid van de geboorte van prinses Beatrix, 1 februari 1938;
6. Vierdaagse in Nijmegen, Wijchen en bij veerpont Cuyck, juli 1938;
7. Vieringen in Nijmegen ter gelegenheid van het veertigjarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina, 6 september 1938.
Oorlogsbeelden najaar 1944
Datum: 1944
Bron: Stichting Nijmegen blijft in beeld
Vernielingen t.g.v. de oorlogshandelingen, en geallieerden militairen in Nijmegen. Beelden van het gebombardeerde station. Engelse soldaten en tanks in Nijmegen. Burgers bij verwoeste huizen Graadt van Roggenstraat. Verbrande huizen Schaek Mathonsingel. Keizer Karelplein, Spoorstraat (?). Grote tank bij de Hezelpoort met de bevolking erbij. Vernielde kerk van de Augustijnenstraat. De St.Stevenskerk. Het betonskelet van Vroom en Dreesman. Burchtstraat. Broerstraat met kerktoren. Het Stadhuis. Mensen in de puinhopen. De toren van de Broerstraatskerk. Burchtstraat met raadhuis. Wintersoord. Ingang Valkhof. Tanks op de Voerweg. Huisraad op straat. Een Jeep staat voor de "Karseboom". Wassende, slapende en etende soldaten. Een noodgraf op het Canisiussingel. Militair verkeer op de singels. Granaathulzen liggen op straat. Een gesneuvelde soldaat ligt op straat.Tanks rijden in de stad. Paard en wagen volgeladen met doodskisten. Evacuées op het Stationsplein. Terugkerende ex-gevangen bij het station. Overvliegende bommenwerpers. Een parade van Engelse en Amerikaanse militairen. Ducks rijden door de stad. Soldaten maken toilet op straat. Vernielde woningen, mensen helpen het meubilair verzamelen. De vernielde spoorbrug. Een legervoertuig staat in brand. Beelden van de spoorbrug.
Bevrijding 1945
Datum: 1945
Bron: Stichting Nijmegen blijft in beeld
Opnamen van een mensenmenigte die zich in de binnenstad van Nijmegen op straat begeeft vanwege de bevrijding van Nederland. Onduidelijke (onderbelicht en vervaagd) totaalopnamen van mensen die vanaf het overgebleven skelet van het pand van Vroom en Dreesman aan de Burchtstraat neerkijken op de Grote Markt met de Waag. Mensen wandelen over de wegen zoals de Houtstraat en Augustijnenstraat. Alle panden zijn verwoest en het puin is inmiddels opgeruimd. Geallieerde voertuigen op het Keizer Karelplein.
Het huwelijk van Dhr. en mevr. Konings – Conrad
Datum:
Bron: Stichting Nijmegen blijft in beeld
Een reportage van het kerkelijk huwelijk van Dhr en Mevr. Konings-Conrad. Het burgerlijk huwelijk was enige dagen eerder al gesloten. Mevrouw Conrad was van Duitse afkomst een al in 1939 verloofd met dhr Konings. De Duitse inval in mei 1940 maakte dat de organisatie en de voltrekking van het huwelijk via veel papierwerk en bureaucratie tot stand kwam. Het ouderlijk huis van de heer Konings lag aan de St. Annastraat. Het bruidspaar en gevolg gaan met koetsjes naar de kerk aan de Groenestraat waar het kerkelijk huwelijk plaatsvindt. Na het huwelijk komen er beelden van het Keizer Karelplein en de Bisschop Hamerstraat. Daar staat ergens een richtingsbord “Orts-Kommandantur”. De stoet rijdt op het Keizer Karelplein en vervolgens op de Spoorstraat met op de achtergrond het stationsgebouw. Tenslotte zien we het pas getrouwde paar, wandelend op weg naar hun toekomstige woning aan de Graafseweg.
Filmdocumentatie van Nijmegen deel 3
Datum:
Bron: Stichting Nijmegen blijft in beeld
1 Nijmeegse studenten parodiëren nationaal-socialistische leiders, tijdens een opvoering op de Grote Markt op 6 mei 1945.
2 Buurtverenigingen organiseren feesten en optochten. De beelden tonen een optocht op de hoek Wilhelminasingel, Waldeck Pyrmontsingel. Een bonte stoet van jeugdgroepen, instanties zoals brandweer en ziekenhuispersoneel, voetbalverenigingen, kinderen met versierde fietsen, paard en wagens lopen voorbij.
3 Vertrek van evacués naar hun woonplaatsen vanaf de Waalbrug. Bij de Waalbrug is een liftersplaats gecreëerd waar mensen proberen een lift naar huis te krijgen. Vrachtwagens en personenauto’s nemen lifters mee.
4 Generaal James Gavin. Tijdens een speciale bijeenkomst op het Koning Lodewijkplein reikt Generaal James Gavin onderscheidingen uit aan burgers van Nijmegen waaronder de ouders van Jan van Hoof, de redder van de Waalbrug. De militairen trekken daarna via de Oranjesingel naar het Keizer Karelplein. Bij de Waalbrug is inmiddels het bevrijdingsvuur ontstoken en worden de Amerikaanse en Engelse vlag gehesen.
5 De eerste noodwinkels gereed in 1946. De eerste noodwinkels staan aan de Bisschop Hamerstraat.
6 Maria omdracht mei 1948. Beelden van de Maria Omdracht. De stoet trekt via Spoorstraat, Nassausingel met het Quack monument naar het Keizer Karelplein waar voor de Jozefkerk een openlucht mis plaatsvindt.
Filmdocumentatie van Nijmegen deel 2
Datum:
Bron: Stichting Nijmegen blijft in beeld
De Waal dichtgevroren: Mensen lopen over de ijsschotsen terwijl onder de brug een ijsbaan is aangelegd waar veel gebruik van wordt gemaakt. De Kalorama wandelmars 31 maart 1941: De start van de wandeltocht is op Kelfkensbos. Er lopen veel jeugdgroepen mee maar ook militairen. De bevrijding van Nijmegen en terugkeer van de familie na evacuatie, september 1944: Het leven van de soldaten bestaat uit gewone dingen zoals eten, drinken, je handdoek drogen bij een vuurtje, tanden poetsen en wassen. 28 september: De ruïnes in het centrum. Het meeste puin is inmiddels opgeruimd. Van het stadhuis staan alleen de buitenmuren nog. De familie keert terug naar hun eigen huis. De spullen worden op een wagen geladen en ze vertrekken. De bevrijders worden door de burgers van Nijmegen gade geslagen. Er rijden veel vrachtwagens met miliairen op het Keizer Karelplein en omgeving. De muziekband van de Royal Marine speelt op de Molenstraat. Schoolkinderen brengen een aubade op de Grote Markt. Er is veel publiek bij aanwezig dat een goed plekje zocht om niets te hoeven missen, zelfs in de ruïnes van Vroom en Dreesman. De film eindigt met allerlei optochten die ter ere van de bevrijding plaatsvonden.
Bombardement 22 februari 1944
Datum:
Bron: Stichting Nijmegen blijft in beeld
Grote rookpluimen van de branden in de binnenstad t.g.v. het bombardement op 22 februari 1944. De opnamen werden gemaakt op 22 februari 1944 vanaf het gebouw van de huidige creatieve opleidinginstituut de "Kopse Hof".
Bevrijdingsfeest
Datum: 1945
Bron: Stichting Nijmegen blijft in beeld
Bevrijdingsfeest in mei 1945: Een groep kinderen voor de camera zwaait met vlaggetjes. Een grote menigte in de Molenstraat waar de band van de RoyalMarine optrad.
Eerste bommen op Nijmegen (Hatertseweg)
Datum: 1942
Bron: Stichting Nijmegen blijft in beeld
Beelden van door bommen verwoeste woonhuizen aan de Hatertseweg. Een groepje politie-agenten is per fiets poolshoogte komen nemen bij de ravage. Het bombardement vond plaats op 25 maart 1942 op het woonhuis aan de Hatertseweg 43 Ook belendende percelen werden verwoest. Dhr. en Mevr. Van
Aarle en hun 4 jarig zoontje, Dhr. Spaan en Mevr. De Bock lieten bij deze inslag het leven.
Diverse items uit het leven van de Familie Janssen-Brands 1939-1945
Datum:
Bron: Stichting Nijmegen blijft in beeld
Deze gedeeltelijke familiefilm van de fam. J.Janssen-Brands toen wonende aan de v.Peltlaan 109 werd opgenomen tussen 1939 en 1945 door een zoon (+) van Dhr. J.Janssen. Na wat familiebeelden zien we Dhr. J.Janssen (vader van defilmmaker) ziek in bed. Daarna volgen enkele verbleekte kleuropnamen van een graf in aanleg. Dan in zw/w de grafsteen van Dhr.J.Janssen (geb.14 aug.1872 en overleden 9 juli 1940) Vervolgens opnamen van wielrennen achter motoren in het Goffertstadion. Waarschijnlijk was dit in het kader van de Nijmeegse sportdag op 4 mei 1941. Beelden van de verwoeste spoorbrug en verkeersbrug over de Waal en het herstel daarvan (tot eind 1942). Bommen op Heumersoord op 27 maart 1942, kinderen in bomkraters en weggeslagen bomen. Beelden van verwoest huis aan de Hatertseweg 43, en naastgelegen huizen. Dit was tengevolge van een bombardement op 25 maart 1942. Een huwelijk tussen een militair en een dochter van de familie. Opnamen van de stad na het bombardement van 22 febr.1944. De opnamen moeten gemaakt tussen 22/2 en 1/5 1944 en werden gemaakt vanaf de Waalhaven ter hoogte van het slachthuis. Buiten de locaties in Nijmegen werd er ook gefilmd in Bemmel, Huissen en Doornenburg.
1. Waalbrug en spoorbrug bij Nijmegen opgeblazen; 2. Herstel Waalbrug
Datum:
Bron: Stichting Nijmegen blijft in beeld
1. Opnames gemaakt na het opblazen van de Waalbrug en spoorbrug in mei 1940: Na een opname van de nog geheel intacte Waalbrug volgen beelden van de verwoeste en deels in het water liggende boogoverspanning van deze brug. Opname van de eveneens verwoeste en deels in het water liggende middenboog van de spoorbrug. Zicht over de Waal en de uiterwaarden. Opname van neergeschoten Duits vliegtuig in een weiland, gefilmd vanuit een rijdende trein. Militairen en burgers staan op het perron van de halte Lent. De trein waarmee ze uit noordelijke richting zijn aangekomen, kan niet verder vanwege de schade aan de spoorbrug. Een volgende opname toont militairen en burgers op een motorpont waarmee ze de Waal oversteken naar Nijmegen;
2. Het optakelen van de opgeblazen boogoverspanning van de Waalbrug, 1942.
<<1234>>>
Aantal resultaten per pagina
12162040100